Vaskori statér

 2011.10.09. 20:17

Vaskori aranypénzeket találtak fémdetektor segítségével Nagy-Britanniában, a Cambridgeshire grófságbeli Kimbolton közelében.

   

 Összesen hatvanhét arany statér, valamint egy negyed statéros pénzérme került napvilágra. A British Museum kincsleletnek minősítette a pénzérméket - olvasható az Archaeological News (archaeologicalnews.tumblr.com/) régészeti hírportálon.
    Ian Leins, a múzeum kurátora szerint a pénzérmék Kr.e. 30-40 táján kerültek forgalomba, ötven-hatvan évvel a római invázió előtt.
    

"A pénzforgalom egyik legkorábbi példái a brit szigeteken, a történelemnek az adott időszakból származó kevés tárgyi emlékei közé tartoznak - magyarázta a szakértő, hozzáfűzve, hogy a vaskori leletek igen ritkák. - Körülbelül ötvenezer vaskori pénzérme került eddig elő, ami soknak tűnhet, de ezeket több évszázad alatt találták. Az elmúlt tizenöt évben negyedmillió római kori pénzérmét tártunk fel."
    Bob Burn-Murdoch, a Cambridgeshire grófságbeli Norris Múzeum kurátora szerint a térségben, ahol a lelet napvilágra került, a vaskor vége felé három törzs torzsalkodott folyamatosan. "Háborús időkben az emberek, hogy biztonságban tudják vagyonukat, elásták aranyaikat" - jegyezte meg.MTI

 

nfj \ krp 

Címkék: blog érdekes történelem érdekesség érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://csakjohiremvan.blog.hu/api/trackback/id/tr343285522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása