Imádom a fagyit minden mennyiségben. Ma nagyon jó idő volt,így ki lehetett menni a kertbe tenni-venni és ebben a melegben bizony nagyon jól esik egy kis hűsítő. (Persze nekem, mindig jól esik, akkor is ha hideg van) Nem sok minden volt itthon, fagylalt készítő kézi készülék végképp nem,de azért nekiálltam keresni valami hideg és itthon is elkészíthető finomságot. Ezt találtam a dívány oldalán.
Pálcikás jégkrémet bármiből készíthetünk, ami fagyasztható, és szívesen fogyasztjuk desszertként. Elkészítéséhez szükségünk lesz kifejezetten erre a célra gyártott pálcikás jégkrémformára, ennek hiányában barkácsolhatunk is magunknak formát. A házi készítésű formához kisméretű joghurtos poharakra (max. 1 dl) és gyógyszertárban kapható pálcikára lesz szükségünk. A jégkrémmasszát a poharakba töltjük, beleszúrjuk a pálcikát és az egészet lefagyasztjuk.

A jégkrémmassza legegyszerűbb verziója a kevés cukorral, esetleg alkohollal turmixolt gyümölcs vagy gyümölcskeverék. A magokat az apró gyümölcsökből is érdemes kiszedni, szűrőn átpasszírozni. Ha teszünk bele alkoholt, fontos, hogy 1/2 kg gyümölcshöz ne használjunk többet, mint 1/2 cl, különben nem fagy meg a massza. Ha lusták vagyunk turmixolni, csodás jégkrémet készíthetünk boltban kapható smoothie-ból, de remek szolgálatot tesz a maradék gyümölcsleves is, akár tejjel, akár anélkül készült. Kedvencünk a lecsepegtetett joghurt vaníliával lefagyasztva. Ez önmagában is megtestesíti a tökéletes házi jégkrémet, de ha még gyümölcsöt is keverünk hozzá (márványozva, hogy szép is legyen) szavakat sem találunk rá. Vagány megoldás a gyümölcsrizs vagy tejberizs jégkrémmé alakítása. Itt csak arra kell előre felkészülnünk, hogy ez a fajta jégkrém a többinél kicsit keményebbre fagy, így érdemes egy kis időre hagyni kiengedni. Harapni kell, nem nyalni, de ez élvezeti értékéből semmit sem von le.
Mindehhez saját receptként egy citromos fagyit tudok hozzátenni:
Hozzávalók : citrom leve és egy kévés citromhéj, cukor és kefír ( az eredeti recept kefírrel van, de szerintem joghurttal is nagyon finom). A hozzávalókat ízlés szerint összekeverjük, ki mennyire szereti savanyút és tálkákban, vagy műanyag pohárkákban lefagyasztjuk, nagyon frissitő.